Yoghurtvervangers

Ik vind yoghurt met zelfgemaakte cruesli (zonder gluten in mijn geval) echt heerlijk. Maar…..zo goed is zuivel niet voor je dus dat wil ik niet dagelijks eten. Dus…..ik wil jullie graag meenemen in mijn favoriete vervangers voor yoghurt. Daarmee wil ik absoluut niet suggereren dat het dezelfde smaak heeft maar ik vind het wel minimaal net zo lekker en je kunt het heerlijk met zelfgemaakte cruesli eten.

Notenyoghurt

Je begint met een notenmelk. Dat kan amandelmelk zijn, cashewnotenmelk, kokosmelk….. Wat je maar lekker vindt. Ik doe daar vaak vanille doorheen en een medjoeldadel. Even blenderen en je hebt een lekkere zoete melk. Vervolgens doe je dat in een pannetje op het vuur. In een apart kopje meng je wat arrowroot met wat koud water (ik gebruik op 400 ml melk ongeveer 20 gram arrowroot). Je roert het goed door zodat je geen klontjes meer ziet. Zodra de melk kookt, doe je de arrowroot erdoorheen. Je probeert zoveel mogelijk de klontjes die ontstaan, weg te mengen (mij lukt dat nooit helemaal dus ik doe het daarna altijd nog even op een lage stand in de blender. Niet te hard want anders doet de arrowroot z’n werk niet meer goed). Vervolgens giet je het in een potje (liefst niet van plastic) en laat het afkoelen. Zodra het afgekoeld is (liefst koud uit de koelkast), heb je een heerlijk notenpapje! Je kunt variëren wat je wilt…..je kunt door de melk ook kaneel en vijgen blenderen voordat je het opwarmt. Ook heerlijk. Ben benieuwd naar jullie variaties.

Boekweitpapje

Je laat een bakje boekweitkorrels een nachtje weken in water. De volgende ochtend giet je de korrels af en spoel je ze nog even verder af. Vervolgens doe je ze in de keukenmachine (of blender) met wat notenmelk en wat zoetigs (ik gebruik vaak banaan, maar je kunt ook ahornsiroop of dadels gebruiken). Eventueel voeg je nog wat vanille of kaneel toe en mixen maar…… Et voila, klaar is het papje.

En…wat vinden jullie ervan?

Author: admin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *