Lekker veel zon gezien dit weekend en ja hoor, ik merk het gelijk. Ik voel me zoveel beter. Meer energie, meer plezier, meer lol. Ik hoop dus echt dat het zonnige weer een beetje aanhoudt.
Maar hoe zit het nu met de zon en vitamine D?
De laatste tijd horen we steeds vaker dat zonlicht nodig is voor vitamine D maar aan de andere kant kennen we de jarenlange geluiden van “kijk uit met zonlicht want daar krijg je huidkanker van”. Hoe zit dat nu precies?
Wat doet vitamine D voor je lichaam?
Vitamine D is essentieel voor je lichaam. Je hebt het nodig voor de calciumopname want zonder vitamine D lukt het je lichaam niet om calcium op te nemen. Calcium is een belangrijk mineraal dat noodzakelijk is voor sterke botten en tanden, de juiste zuur-baseverhouding in ons bloed, zenuwgeleiding, spiercontractie, de hormoonhouding etc.
Ook versterkt vitamine D je immuunsysteem. Je bent minder vatbaar voor verkoudheid en griep.
In verschillende onderzoeken wordt een relatie gelegd tussen vitamine D-tekort en hart- en vaatziekten, kanker, reuma, artrose, botontkalking, insulineresistentie, diabetes en depressie.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?
De symptomen van een vitamine D-tekort zijn vaag en niet altijd één op één toe te wijzen aan een vitamine D-tekort. Denk dan aan:
- Vaak verkouden en/of griep
- Slappe spieren en spierkrampen
- Gewrichtspijn
- Tandvleesaandoeningen
- Chronische vermoeidheid
- Lusteloosheid
- Vaak botbreuken
- Slapeloosheid
- Overgewicht
Uitsluitsel over een tekort aan vitamine D krijg je door een bloedonderzoek. Vraag hiervoor een bloedtest aan bij je huisarts.
Hoe krijgen we vitamine D binnen?
De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Met behulp van zonlicht maakt je lichaam zelf de vitamine D aan. Maar helaas leven we in een land waar zonlicht niet in overvloed aanwezig is. En dus blijkt ook uit onderzoek dat heel veel mensen een vitamine D-tekort hebben.
Naast het zonlicht zijn er voedingsmiddelen die natuurlijke vitamine D bevatten. Denk dan aan vette vis (zoals zalm, makreel, sardientjes), krillolie of visolie, biologische eieren, paddenstoelen, kaas (liefst geitenkaas)
Maar met voeding alleen kom je er niet. Je kunt niet voldoende vitamine D binnenkrijgen alleen door voeding. Daarom wordt geadviseerd om, zeker in de “donkere” maanden, een extra vitamine D-supplement te nemen.
Maar hoe zit het nu met de negatieve gevolgen van zonlicht en vitamine D?
Een grote factor in de ontwikkeling van huidkanker is vitaminetekort. Bij een vitaminetekort verbrand je sneller in de zon dan zonder vitaminetekort. Bij een vitaminetekort geneest je huid ook minder goed waardoor er een grotere kans is op de ontwikkeling van huidkanker. Veel mensen smeren zich daarom dik in met zonnebrandcrème maar eigenlijk is dat niet zo slim.
In de meeste zonnebrandcrèmes zitten chemische toevoegingen. Deze chemische toevoegingen (zoals parabenen) zijn schadelijk voor je lichaam. Als je dan al een zonnebrandcrème op je lichaam wilt smeren, kun je beter een zo natuurlijk mogelijk middel kiezen zonder parabenen en andere chemische toevoegingen. Een mooie uitspraak vind ik altijd: “wat je niet kunt eten, moet je ook niet op je lichaam smeren”.
Het is uiteraard niet de bedoeling dat je verbrandt maar ga iedere dag maximaal 5 tot 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Daarmee maakt je lichaam lekker veel vitamine D aan.
Mijn conclusie: Eet gezond, zorg dat je niet verbrand en geniet van de zon!