Kokosolie…..een onmisbaar product!

WP_000629

Kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een enorm veelzijdig product. Bij mij thuis staan ook verschillende potten door het huis heen omdat het zo breed toepasbaar is. Ik gebruik altijd de extra vierge variant omdat alle goede stoffen hierin bewaard zijn gebleven. Er is ook een ontgeurde variant maar door de hogere mate van bewerking zijn de goede stoffen daaruit verdwenen.

Kokosolie kun je eten:

 • Kokosolie heeft een sterke structuur waardoor het niet verandert van samenstelling bij verhitting. Onverzadigde vetsoorten zoals olijfolie en zonnebloemolie veranderen wel qua samenstelling (oxidatie) en daardoor ontstaan vrije radicalen die tot allerlei narigheid in je lichaam kunnen leiden. Bij kokosolie gebeurt dat dus niet. Absoluut een topper bij het bakken dus.
 • Kokosolie zorgt ervoor dat calcium en magnesium beter opgenomen worden door je lichaam. Calcium en magnesium zorgen voor sterke botten dus kokosolie levert een goede bijdrage in het voorkomen van osteoporose.
 • Kokosolie bevat laurinezuur. Laurinezuur verbetert onze weerstand omdat het de darmflora ondersteunt en ons beschermt tegen ontstekingen, schimmels en bacteriën.
 • Kokosolie verbetert onze stofwisseling waardoor het zelfs kan helpen bij gewichtsverlies. Dit lijkt wat vreemd. Toch zijn er vele onderzoeken die deze bewering ondersteuning.  De gedachte is dat dit komt doordat kokosolie is opgebouwd uit gezonde, middellange vetzuurketens. Deze vetzuren komen niet in de bloedbaan terecht zoals bij de meeste vetten, maar worden ze direct naar de lever vervoerd waar ze omgezet worden in energie. Betekent overigens niet dat je dagelijks een pot kokosolie moet weg eten maar je hoeft er dus ook echt niet huiverig voor te zijn.
 • Kokosolie helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen doordat het zorgt voor een betere insulinewerking. Hierdoor krijg je minder last van hongeraanvallen en zoetigheid graaien.
 • Kokosolie kan een traag werkende schildklier stimuleren omdat het de verbranding stimuleert en de lichaamstemperatuur doet stijgen.
 • Je kunt met kokosolie ook allerlei lekkere rauwe snacks maken zoals notenballetjes en rauwe taart.

Kokosolie kun je smeren:

 • Je kunt kokosolie gebruiken als dagcreme, nachtcreme, lippenbalsem, bodylotion….. etc. Het smeert makkelijk en trekt ook goed in de huid.
 • Omdat kokosolie een ontstekingsremmende werking heeft, is het ook ideaal bij huidklachten zoals eczeem, huidschilfers, psoriasis. Zowel het eten als het smeren van kokosolie heeft bij deze klachten een goede werking.
 • Je kunt je tanden ermee poetsen. Omdat kokosolie een antibacteriële werking heeft, helpt het cariës voorkomen.
 • Kokosolie werkt ook goed als deodorant. Ik gebruik zelf als deo een combinatie van kokosolie met arrowroot (https://www.claudyschonis.nl/blog/deo-zonder-fratsen/)
 • Verder kun je kokosolie nog gebruiken als massageolie

Ik zou kokosolie echt niet kunnen missen. Ja, het is duurder dan andere vetten maar aan de andere kant levert het een enorme bijdrage aan je gezondheid en je kunt ook heel veel producten overboord gooien, zoals crèmes en deodorant.

Gebruiken jullie al kokosolie en waarin dan?

Author: admin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hey Claudy!

  Ik gebruik de kokosolie alleen om in te bakken en dan wel de geurloze. Het lijkt mij niets als overal kokosgeur aan zit. Of valt dat allemaal wel mee?
  Alle overige activiteiten van kokosolie waren voor mij helemaal nieuw, maar ze zijn zeker het proberen waard.

  Succes met je blog!!

  Joost

  • Leuk dat je reageert Joost. Ik hou wel van kokos dus voor mij zal de smaak niet snel vervelend worden. Maar ik hoor regelmatig van mensen die wat minder zitten te wachten op een kokossmaak dat het wel meevalt en ook wel went. Na korte tijd weet je niet beter en heb je toch alle voordelen 😉