Glutenvrij brood en “voor mijn zusje” quinoapap

Zelfgemaakt glutenvrij brood

Zoals ik al had laten zien op facebook, heb ik vorige week zelf een brood gemaakt zonder gluten. 999423_10151827710654359_1282754463_nIk heb het brood gemaakt, af laten koelen, in plakken gesneden en voor een groot deel ingevroren. Want…..je kunt het niet heel lang bewaren en dit zelfgemaakte brood vult enorm dus je eet er echt geen 4 sneetjes van.

Maar hoe heb ik het gemaakt? Men neme:6 eieren, 200 gram amandelmeel, 200 gram quinoameel, 50 gram boekweitmeel, 50 gram chiazaad, 50 gram sesamzaad, 50 gram kokosschaafsel, 150 gram gehakte walnoten of andere noten, snufje zout, 160 gram water, 1 theelepel bakpoeder, 50 gram kokosolie

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en meng alle natte ingrediënten door elkaar. Gooi het vervolgens bij elkaar en meng het goed door. Dit kun je gewoon met een eetlepel of een pollepel doen.

Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal (eventueel bestrooien met zonnebloempitjes) en zet het ongeveer 30 a 35 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Laat het brood iets afkoelen voordat je het probeert uit de ovenschaal te halen.

Eet smakelijk!

Quinoapap

Van de week gezellig geluncht met m’n zusje. Ze heeft havermoutpap ontdekt en was benieuwd wat ik daarvan vond. Havermout is gezond, bevat veel vezels, vult lekker, bevat goede vitamines (B1 en B11) en mineralen (Magnesium, Zink) en dus ben ik zeker wel voorstander van havermout. Alleen mensen met een glutenallergie of intolerantie moeten uitkijken want havermout bevat over het algemeen wel gluten. Er schijnt glutenvrije havermout te zijn maar dit is niet standaard.

Ik gaf haar aan dat ze als afwisseling ook quinoapap kan proberen. Quinoa kun je in verschillende vormen krijgen. Gewoon de korrels maar ook quinoavlokken (lijkt op rijstvlokken en kun je dus ook als een soort havermout klaarmaken) en quinoameel (kun je lekkere pannenkoeken van maken). Voor haar, en andere liefhebbers, hier een recept voor quinoapap.

Basisingrediënten: half kopje quinoa, driekwart kopje amandelmelk of kokosmelk.

Was de quinoa goed. Hierdoor verdwijnt de bittere smaak die quinoa soms kan hebben. Breng de quinoa aan de kook met de melk. Als al het vocht opgenomen is, is het klaar. Dit duurt ongeveer tien minuutjes. Meng vervolgens de rest van je ingrediënten doorheen bijvoorbeeld:

– roomboter, kaneel, rozijnen en banaan

– kokosolie, kokosschaafsel en walnoten

Eten jullie wel eens quinoa als ontbijt? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met quinoa. Ik hoor het graag 😆

 

Author: admin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Claudy ik eet nu sinds zaterdag je amandelmeelbrood en je hebt gelijk. 2 Sneetjes brood met beetje appelstroop zijn voldoende voor een voedzaam ontbijt. En super… ik heb geen trek om 10 uur. Kan mijn tussendoortjes laten staan. (behalve 1 stuks fruit uiteraard). Ik zag je recept en ga nu zelf aan de slag.
  lieve groet

 • Dag Claudy!

  Heb vandaag eindelijk je glutenvrije brood gemaakt (oud recept) met teffmeel i.p.v. quinoameel. Gewoon omdat quinoameel niet te krijgen was i.v.m. de enorme vraag naar quinoa, zo werd mij bij Eko Plaza uitgelegd.
  Joep en ik vinden het heel lekker en het vult idd enorm! Had graag een fotootje bijgevoegd (door het teffmeel is het brood donkerbruin), maar weet niet hoe dat moet en of dat überhaupt kan..
  Je hebt een erg leuke en mooie, goedwerkende site, mijn complimenten!
  Ik ben trouwens een oud-collega van je schoonmoeder en heb op haar verjaardagsfeestje nog meer van jouw heerlijke hapjes mogen proeven!
  Groetjes,
  Marianne

  • Hoi Marianne, wat leuk dat je het recept uitgeprobeerd hebt met teffmeel. Ik ga dat ook zeker een keer proberen, leuk. Bedankt voor de complimenten voor de website en de hapjes (kan me nog herinneren wie je bent ja, we hebben nog een tijdje staan praten over gezond eten, kan ik me herinneren).
   Groetjes Claudy