Amandelmeelbrood, amandel-kokospannenkoek, acai-pap, smoothie peterselie-ananas

Zoals ik gisteren al zei, kwam vanmorgen een vriendin ontbijten. Gisteravond al lekker begonnen aan het amandelbrood (en dan ruikt je huis zo lekker) en vanmorgen nog in de weer geweest met een smoothie, acai-pap met zelfgemaakte cruesli en pannenkoekjes van amandelmeel.

Ik had me zo voorgenomen om een foto van het totaalplaatje te maken maar ik ben het vergeten. Dat zit nog niet zo ingebakken in m’n systeem. Ik probeer er volgende keer aan te denken want beelden zeggen soms meer dan woorden. Vooral de mooie dieprode acai-pap en de mooie roze-paarse smoothie……

Amandelmeel vult behoorlijk dus eigenlijk zaten we vrij snel vol van het eten. Maar goed, dat wat over is, eten we hier thuis vanmiddag of morgenochtend wel op. Genieten!

Brood van amandelmeel:

Ingrediënten: 200 gram amandelmeel, 150 gram rijstmeel, 200 ml amandelmelk, 120 gram gedroogde abrikozen in stukjes gehakt, 120 gram gedroogde vijgen in stukjes gehakt, 2 eieren, 20 ml agavesiroop, 3 theelepels koekkruiden, 1 eetlepel chiazaad, 1 theelepel appelazijn, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, snufje zout.

Zet de oven op 150 graden. Meng alle drogen ingredienten met elkaar. Meng ook alle natte ingredienten bij elkaar. Vervolgens doe je alles bij elkaar en roer je het goed door elkaar. Bekleed een bakblik met bakpapier en zet het een uur in de oven. Zet na een uur de oven uit en zet de oven op een kiertje zodat het brood nog een klein beetje na kan garen.

Heerlijk met wat roomboter of kokosolie erop. Je kunt het nog vijf dagen bewaren in een afgesloten doos in de koelkast.

Smoothie peterselie ananas:

Ingrediënten: Blauwe bessen uit de vriezer, 1/3 verse ananas, 1 grote hand verse peterselie, 1 theelepel tarwegras.

Doe alles in de blender met water (hoeveelheid afhankelijk van wat je zelf lekker vindt).

Acai-pap:

Ingrediënten: Bevroren banaan, aardbei/bosvruchten/frambozen uit de vriezer, 2 eetlepels acai-poeder, 1 theelepel honing, water

Doe alles in de blender. Begin met een klein beetje water erbij. Zet de blender eerst aan op een lage stand in verband met het bevroren fruit. De bevroren banaan maakt het papje heerlijk romig.

Strooi over het acai-papje wat zelfgemaakte cruesli of anders wat nootjes en gojibessen.

Pannenkoekjes:

Ingrediënten: 75 gram amandelmeel, 25 gram kokosmeel, 2 eieren, 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel kaneel 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, wat amandelmelk, snufje zout, kokosolie of roomboter

Doe eerst alle droge ingrediënten bij elkaar en voeg vervolgens de natte ingrediënten (behalve de roomboter/kokosolie) toe. Doe een klein beetje amandelmelk erbij om het vrij dikke meel iets natter te krijgen. Doe in de koekenpan wat kokosolie of roomboter. Schep vervolgens in de pan met een eetlepel kleine hoopjes (4 in een pan ongeveer) en druk deze een beetje plat. Zet het vuur niet te hoog anders verbranden ze. Laat de onderkant rustig bruin worden. Wees geduldig want als je te snel gaat draaien, vallen ze uit elkaar. Als de onderkant klaar is, draai je ze om zodat ze verder kunnen garen.

Lekker met wat ahornsiroop. Eet smakelijk!

Author: admin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hoi Claudy,
    Een ” met de deur in huis vraag”: hoe maak jij zelf cruesli?
    Ik ben nieuwsgierig, ik vind yoghurt met cruesli een lekker alternatief voor het standaard brood ontbijt.
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groetjes, Astrid Teeuw

    • Hoi Astrid,
      Voor de cruesli gebruik ik havervlokken en gebroken nootjes, pompoenpitten, kokosschaafsel, kaneel en een snufje zout (je kunt zelf combineren met noten en zaden). Dat doe ik bij elkaar in een ovenschaal. Vervolgens smelt ik kokosolie au bain marie en als dat gesmolten is, doe ik daar ahornsiroop bij. Dat mengsel giet ik over de havervlokken (en de rest) heen en meng ik door elkaar. Vervolgens in een voorverwarmde oven op 180 graden. Iedere 5 a 10 minuten roer ik het om en na ongeveer 30 minuten is het klaar. Dan doe ik er nog wat gedroogd fruit in stukjes doorheen en als het dan afgekoeld is, is het heerlijk knapperig. Het is bij ons altijd vrij snel weer op!!